Podczas Gali Poland 100 Best Restaurants poznaliśmy najlepszą restaurację hotelową w Polsce Restaurację Refektarz, która mieści się w Hotelu Zamek Ryn.
XIV-wieczny Zamek Krzyżacki to miejsce z ogromną tradycją, także kulinarną. Dawna siedziba Komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych jezior i lasów, dziś także słynie z rozmaitości smaków i aromatów.
Restauracja Refektarz to miejsce, w którym pierwszy Komtur Rynu Fryderyk von Wallenrode zwykł biesiadować pod oknem, zaś Biskup dr Bruno Platter - obecny Wielki Mistrz Zakonu szczególnie upodobał sobie Kaczkę Księżnej Anny. W Refektarzu króluje kuchnia tradycyjna w nowoczesnej aranżacji. Wiosna to szparagi, raki i pieczona jagnięcina, lato - dania kuchni wegetariańskiej. Jesiennymi specjalnościami są potrawy z grzybów i dziczyzny (borowiki, rydze, jelenie, dziki, bażanty). Zima natomiast to popisy kuchni słowiańskiej, czyli pierogi, knedle, a także aromatyczne babki ziemniaczane.
Szef kuchni Ireneusz Koniuszek zdobywał kulinarne szlify w najbardziej prestiżowych obiektach hotelarskich w Anglii. Jego wieloletnie doświadczenie pozwala na komponowanie dań z wyrafinowanym kunsztem, lekkością i tworzenie dzieł kulinarnych z połączenia smaków staropolskich, międzynarodowych oraz trendów kuchni fusion.
Koronne danie Szefa Kuchni to confit z kaczych nóżek. Sekretne połączenie przypraw i ziół z przyzamkowego ogrodu oraz specjalny proces przygotowywania wydobywają z mięsa feerię smaków i aromatów.
Comments