Już po raz czwarty pięciu najlepszych szefów kuchni z różnych stron Polski połączyło swoje siły i wspólnie przygotowało niezwykłą kolację "10 Rąk – 10 Momentów", której tematem przewodnim była ziemia. Wydarzenie odbyło się 9 listopada 2019 r. w Heron Live Hotel. 10-daniowe, autorskie menu przygotowywane było na oczach wszystkich gości.
Na początku kolacji uczestnicy skosztowali amuse-bouche przyrządzonego przez Wojciecha Harapkiewicza, Szefa Kuchni restauracji Babinicz w Szczawnie Zdroju. Zaserwował danie złożone z serca jelenia/buraka/amarantusa. Następnie na stołach pojawiły się kolejno zakąska zimna i ciepła.
Przystawkę zimną opartą na produktach z wołowiny w połączeniu z ziemią słodową/lnianką/ topinamburem/palonym masłem/czarnym bzem przygotował Mateusz Ciołko – Szef Kuchni Restauracji Spokojna 2 w Lublinie.
O przystawkę ciepłą zadbał natomiast Krzysztof Małocha - Szef Kuchni w Heron Live Hotel. Na Jego talerzu dominowały pieczone ślimaki/czarny czosnek/chorizo/bergamotka. Przygotował On także kolejne danie, czyli pastę, którą było ravioli z foie gras/tarta gęś/słonecznik. Danie rewelacyjne w którym smaki uzupełniały się wyśmienicie. W dalszym ciągu na stoły podano zupę wykonaną przez Mateusza Ciołko - consome z ziemniaka z grasicą cielęcą/ truflą/grzybami bukowymi - oraz danie rybne.
Wojciech Harapkiewicz zdecydował się podać grupera truskawkowego ze skorzonerą/marchwią/rokitnikiem. Intermezzo i danie mięsne należało do Dominika Narlocha - Szefa Kuchni w restauarcji Cucina w Poznaniu. Jogurt z tymiankiem/prosecco/ strzelającym cukrem delikatnie oczyścił kubki smakowe pod danie główne filet z kaczki/ puder z buraka/szpik kostny/koper włoski.
Słodki finał kolacji należał do Konrada Korszli – Szefa Cukierni w Heron Live Hotel. Po predeserze, czyli musie kalafiorowym/z białą czekoladą/tostowanym pieczywem przyszedł czas na deser. Lody borowikowe z miodem i czekoladą oraz ciekawy sposób ich podania były kapitalnym zakończeniem kolacji. Uzupełnieniem ich smaku był digestive, czyli tym razem cafe negroni przygotowany przez Piotra Cymorka baristę w Heron Live Hotel.
Wystrój sali i stołów utrzymany był w ciemnej kolorystyce i nawiązywał do ziemi. Poza serwowanymi daniami stałą dekoracją stołów były donice z darami ziemi, których można było smakować. Przygotowane zostały przez kuchnię i cukiernię Heron Live Hotel.
O produkty na dania zadbali także Bidfood Farutex, Zaczyk, Diluva i Garden Vit. Rational pomógł sprostać wyzwaniom gastronomicznym i przy współpracy z theFaith Studio przygotował niepowtarzalną oprawę video eventu.
Do każdego dania kelnerzy podawali wino lub wódkę starannie wyselekcjonowane przez Sommeliera – Dawida Migacza. Napoje alkoholowe w tym roku zapewnił Dom Wina. Podczas wieczoru można było wzmocnić się kawą SIMPLO, a także zanurzyć w dźwiękach jazzu w wykonaniu zespołu Backart Band. Ponadto Goście biorący udział w konkursach zorganizowanych przez partnerów wydarzenia - Porsche Centrum Katowice Auto Lellek Grup oraz Tom–Gast zostali posiadaczami wyjątkowych upominków.
Po kolacji wszyscy Goście wymieniali swoje kulinarne wrażenia w klubie muzycznym HANGAR oraz delektowali się koktajlami smakowymi Henessy, Belvedere Vodka, Dictador i Auchentoshan.
Kolacja ’10 rąk – 10 momentów’ to autorski projekt Heron Live Hotel ***** mający na celu dostarczenie niezapomnianych wrażeń smakowych. Kolacja serwowana w Heron Live Hotel ***** jest co roku wyjątkowym wydarzeniem kulinarnym. Jedna kolacja. Pięciu szefów kuchni. Zachwycające kompozycje i smaki. Do zobaczenia za rok...
Zdjęcia: Marcin Baran Fotografia Wokoło, theFaith Studio
Comentários